Skip to main content

Erwtensoep en winderigheid

Het is weer snertweer! Oftewel, weer voor erwtensoep.

Wij zijn dol op snert! Heerlijk om met de koude dagen je te verwarmen met een kop erwtensoep. En natuurlijk het liefst zelfgemaakt. Of die van je moeder 😉

Eigenlijk is erwtensoep al lekker vanwege de fijne sfeer die er bij hoort. De erwten moeten een paar uur op het vuur en vanaf dat moment begint het al heerlijk te ruiken in huis. Binnen bij de kachel en buiten herfstachtig weer.

Die geur kun je helaas eenvoudig verdrijven met winderigheid… Heb jij altijd last van winderigheid na het eten van erwtensoep of bruine bonen? Erwtensoep wordt gemaakt van spliterwten en die vallen onder de categorie peulvruchten. Peulvruchten zijn gezond voor ons, maar wel lastig te verteren. Dit komt omdat peulvruchten saponines bevatten. Saponines veroorzaken die vervelende pijn in je darmen en de meestal niet zo lekker ruikende winderigheid …

Spoel de erwten daarom voordat je gaat koken meerdere keren goed af.

Gebruik je bruine bonen of kapucijners uit een pot? Spoel deze dan óók goed af voordat je ze verwarmt. Spoel het vocht wat in de pot zit weg. Deze zit rampvol saponines. Door dit te doen zal je minder gedoe en lucht in de darmen krijgen. En zo zal je nog meer kunnen genieten!

Gerelateerde berichten

shares