De 7 belangrijkste tips om af te vallen

Met deze tips wordt afvallen eenvoudig. Maak kleine stappen, zodat je nieuwe voedingspatroon een gewoonte wordt. Je zult zien dat je energieniveau en wilskracht heel snel verbeteren en dat stimuleert het afvallen meteen. Begin vandaag nog!

1. Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag

Door jezelf goed te hydrateren, kun je afvalstoffen beter afvoeren. Zo worden afvalstoffen niet onnodig opgeslagen in de vetcellen. Zet een kan water klaar. Voeg eventueel een schijfje citroen toe voor wat extra vitamine C.

2. Beweeg dagelijks

Beweging versnelt de stofwisseling en helpt je om sneller af te vallen. Plan dagelijks een beweegmoment, ga wandelen of fietsen. Of ren de trap op en neer. Train daarnaast ook andere spiergroepen dan je benen, dat is gunstig voor je vetverbranding en daarmee verlies gewicht.

3. Suiker en zout eruit!

Dit klinkt misschien erg logisch, maar het blijft lastig. Afvallen en suikers gaan niet samen. Dus haal ook de kleine koeken of ontbijtkoeken uit je voedingspatroon. Vermijd suiker óók in koffie/thee, frisdrank of sapjes. Door suiker te drinken, kom je heel snel aan. Het eten of drinken van suiker veroorzaakt schommelingen in je bloedsuikerspiegel, hierdoor krijg je na een suikerpiek een dipmoment. Als dat meerdere keren per dag gebeurt, gaat er veel energie verloren.

Probeer ook zoveel mogelijk je zoutinname te verminderen. Zout zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt.

Suiker is heel verslavend! Stoppen is niet gemakkelijk. Probeer afleiding te zoeken als je je denkt dat de verleiding te zwaar wordt. Drink een glas water, neem een appel of ga een blok om

4. Slaap voldoende

Als je te weinig slaapt, krijgt je lichaam geen kans om te herstellen. Gedurende dag heb je minder energie. Hierdoor krijg je meer behoefte aan snaaien. Je denkt energie te kunnen halen uit voeding, koffie, chocolade, chips.. je lichaam is constant op zoek naar energie. Vermoeidheid levert stress op voor het lichaam op en chronische stress stimuleert je vetopslag. Ga ‘s avonds op tijd naar bed. Weersta de verleiding om later op de avond een zak chips open te trekken. Wees het voor, poets je tanden en ga naar bed.

5. Ondersteun je lever

Je lever speelt een grote rol in de ontgifting. Ontgiften doorloopt 3 fasen. Iedere fase heeft grondstoffen nodig om de taak uit te voeren. Als je lever tekorten heeft dan kan hij zijn taak niet optimaal uitvoeren. Voor je lever zijn vitaminen, mineralen en eiwitten belangrijk.

Wanneer je (ooit) wilt detoxen, moet je lever optimaal functioneren. Detoxen kan alleen onder begeleiding van een therapeut. Ontgiften kan toxische reacties veroorzaken als je het niet op de juiste manier doet. 

6. Pas je voeding stapsgewijs aan

Kijk eens goed naar je eetpatroon. Noteer een paar dagen alles wat je eet. Bewustwording is altijd de eerste stap. Kijk daarna wat jij aan kunt passen. Neem kleine stapjes, zodat het een gewoonte kan worden. Noem het geen dieet. Neem een nieuwe voedingsstijl aan. Dat is beter vol te houden en veel gezonder voor je lichaam.

Kleine stappen kunnen zijn:

 • Minder of geen suiker
 • Minder of geen zout
 • Minder tarwe en andere gluten (o.a. brood, pasta en koeken)
 • Minder zetmeel (aardappels)
 • Minder of geen van junkfood (o.a. friet, snacks en chips)
 • Vermijd ‘pakjes en zakjes’ en kant & klaar maaltijden
 • Eet meer fruit (van het seizoen)
 • Eet meer groente (van het seizoen)
 • Eet gevarieerd
 • Neem meer eiwitten
 • Neem meer vetten (roomboter, kokosolie, olijfolie)
 • Neem meer noten en zaden

En… beloon jezelf! Gun jezelf één keer per week iets lekkers. Iets wat je echt lekker vindt! Met dat vooruitzicht, is het de rest van de week gemakkelijker vol te houden.

7. Verbeter je spijsvertering

Neem tijd voor een maaltijd en wees je bewust van het feit dat je eet. Kauw goed. Door goed te kauwen wordt je eten beter en sneller verteerd. Je speeksel maakt spijsverteringsenzymen aan. Probeer 3 eetmomenten op een dag aan te houden. Door de hele dag te snaaien, is je lichaam continu bezig met de vertering van het eten. Zonde! Deze energie kun je beter gebruiken voor andere processen in je lichaam.

Ga ‘s avonds na de (warme) maaltijd in de rust. Zo kan je lichaam het eten verteren. Drink na het eten een kop groene of gember thee. Daarmee optimaliseer je je spijsvertering. Ook een blokje pure chocola (vanaf 70%) zal je bij de spijsvertering helpen.

In de blog Maak je niet dik leg ik je uit waarom ik geen calorieën tel.